Harken

Harken er en av verdens ledende leverandører av høyytelsesutstyr til seilbåter. Selskapets blokker, vinsjer, hydraulikk og annet utstyr dominerer de syv hav om bord på både joller, yachter, seilbåter og alt imellom. Det er også tydelig at selskapet produserer kvalitetsutstyr i og med at denne produsenten har produsert utstyr til vinneren av seilas som for eksempel Americas Cup, Volvo Ocean Race og OL.

Harken-eventyret begynte i 1967, med brødrene Peter og Olaf Harken ved roret. Den gang drev de driftige Harken-brødrene også en særs suksessrik produksjon av seilbåter under navnet Vanguard, men holdt utstyrsproduksjonen separat for å kunne selge tilbehør til konkurrerende båtprodusenter. At produkter fra både Vanguard og Harken har gjort seg fortjent til en fremtredende plass i seileverdenen forteller noe om erfaringen og innovasjonen som sitter mellom ørene til de to brødrene, begge med ingeniør-bakgrunn.

Allerede året etter at Harken ble lansert bidro selskapets innovative nylonsblokker til OL-gull. Seieren ga det nyetablerte selskapet vind i seilene, og Harken-brødrene har opplevd medvind siden den gang.

En tidlig anmeldelse skildrer den grensesprengende oppfinnsomheten som ligger bak selskapets varige suksess: “Disse djevelske enhetene heter Harken-kullagerblokker, og etter min mening vil det ta mange år før yachtprodusenter klarer å designe båter som er raske nok til å holde seg under seil som er festet med disse.”

I dag er Harken udiskutabelt blitt en av de viktigste aktørene i verden, og deres produkter pryder utstillingsvinduer i alle verdens hjørner. Deres innovasjon og erfaring med utstyr til store båter er også blitt videreført til andre industrier, for Harken produserer nå også nemlig utstyr til eksempelvis bilindustrien.

Harkens viktigste prinsipper er:

  • Folkets velvære kommer først.
  • Lag de beste produktene til rettferdige priser.
  • Tjen kundene utover deres forventinger.
  • Stol på intuisjonen din, og ikke mist din medfødte rettferdighetssans.

Disse viktige prinsippene i selskapet kommer til syne i hele selskapets omfattende sortiment, henholdsvis blokker, tilbehør, seil, hydraulikk, vinsjer, osv.

Det er også viktig å understreke at Harken gir kunden mulighet til å være med på å utforme sin egen båt. De gjør nemlig sitt ytterste for å skreddersy din båtopplevelse akkurat som du ønsker den. Dermed kan du spesialbestille visse deler eller tilbehør som ikke er tilgjengelig i det ordinære sortimentet til hverken Harken eller andre forhandlere og produsenter.

Mange av Harkens innovasjoner er i stor grad et resultat av firmaets tilstedeværelse på berømte og viktige regattaer, hvor deres representanter møter seilende og holder et øye med konkurrentene sine produkter.

Dette understreker også det faktum at en av nøklene til Harkens suksess har vært deres fokus på å levere kvalitetsprodukter til de kundene som deltar i internasjonale konkurranser. Det er nemlig ofte slik at om man kan bevise styrken og kvaliteten til produktene på de beste båtene, i de mest ekstreme farvannene, så vil ofte den vanlige mannen i gata ønske de samme produktene.

Firmaet har også sørget for å spesielt fokusere på markedene i Italia og Australia, som begge har sterke seilemiljøer, for å befeste sin internasjonale posisjon.

Hoveddelen av Harken sine salg stammer fra kontrakter med utstyrsprodusenter, samt noen av verdens ledende båtprodusenter, inkludert: Hunter Marine Corp, J/Boats Inc og Beneteau USA Inc.

Harkens ingeniører samarbeider med designere ved disse båtbyggerne for å maksimere styrke-til-vekt-ratioen, som gjør båter lettere og raskere. Det er nemlig viktig for en lett og rask båt at utstyr om bord i båten er så lett som mulig, slik at utstyret ikke ødelegger balansen eller muligheten til å oppnå toppfart i en regatta.

I tillegg lager og produserer Harken produkter til såkalte megayachter, båter som er over 100 fot i lengde og til racing-seilbåter. For eksempel bidro Harken med alt utstyret og tilbehøret til alle de deltakende seilbåtene i Americas Cup i 2007.

Privacy Policy