Langtur

Før den lange seilturen

Før du setter ut på din første lange seiltur er det viktig at du har oversikt over alt du skal ta med deg, både praktiske ting og mer abstrakte ting. Det finnes få opplevelser som er mer frigjørende enn et langt seilas, med vind i håret og horisonten på avstand. Det er også en sunn hobby og aktivitet, som kan være svært givende for de som lærer seg det ordentlig. Derfor har vi satt sammen en sjekkliste for deg som skal ut på det første ordentlige seilas.

1. Vit hvor du skal, og bli kjent med områdets vær og temperatur

Enhver destinasjon har sine fordeler og ulemper som vil påvirke din seile-opplevelse. Skal du langt unna? Er vannet i området rolig eller ekstremt? Disse detaljene vil hjelpe deg mens du planlegger.

2. Velg riktig båt

Om det er første gang du setter ut på et langt seilas, er det viktig at du velger en riktig båt, gitt at du ikke eier din egen båt allerede. Det er mulig å enten leie kun en båt, som ikke er å anbefale om du ikke selv kan seile, eller du kan leie en liten båt med en erfaren kaptein, eller du kan leie en større båt med kaptein og mannskap. I sistnevnte tilfelle er din eneste oppgave å ha det gøy på turen, mens mannskapet gjør all jobben.

3. Velg riktig fottøy

Dette kan virke som et merkelig tips, men det er et velkjent faktum for erfarne seilere at båter kan bli svært glatte. Derfor er det svært viktig at du velger å ta med deg riktig fottøy. Sandaler og båt-sko med plastikksåler, som dekker tærne, er det beste om du ønsker å unngå skader på deg selv eller mannskapet. Vanlige sandaler eller gatesko er den dårligste ideen. Det er viktig også å ha i bakhodet at sko med svarte såler kan lage merker på båtens dekk.

4. Ta med mat, og lag en meny

Uansett om du planlegger å være ute til havs en dag, en uke eller flere måneder, er det svært viktig at du tar med deg riktig mengde mat. Når du planlegger måltidene dine bør du ta hensyn til et par ting. Hvor mange folk vil være på båten? Er noen allergiske mot visse mattyper? Hvilke matvarer holder seg lengst? Selv om det kan være fristende å ta med seg sushi og masse frukt på båtturen, burde du helst velge matvarer som er mer praktiske.

5. Medisin og førstehjelp

Grunnlaget for et hvert førstehjelpskrin er plaster, antibiotika, bandasje og smertestillende, allikevel er det et par ting til du burde huske på. Du burde være forberedt for å takle alt fra brukne bein, brannsår og kvalme. De fleste sports- og frilufts-butikker har vanligvis flere førstehjelpskrin tilgjengelige som er utformet for seilere eller familier. Dette kan spare deg for penger, siden du slipper å bygge et slikt skrin fra bunnen av.

6. Sørg for at du har GPS, kart og kompass

Et GPS-verktøy er det beste navigasjonsverktøyet du kan ha. Dette følger som regel med i alle moderne smarttelefoner, allikevel er det greit å ha et kart og kompass tilgjengelige om bord i tilfelle noe skulle gå galt med mobilene deres.

7. Beskytt deg mot sol og vann

En dag på vannet betyr masse sjø og sol, ergo må du være forberedt både på å bli våt og for å være utsatt for den varme solen. Derfor er det viktig at du har med solbriller, solkrem, og badetøy.

8. Ta med medisiner mot sjøsyke

Det finnes måter å motvirke kvalme på lange seilas, som for eksempel å stirre mot horisonten og unngå visse matvarer. Allikevel er det noen ganger ikke nok, og man kan trenge medisin. Dramamine er en populær medisin mot sjøsyke, som blir brukt av mange seile-entusiaster. Skaff deg det!

 

Privacy Policy